Uusien ydinvoimaloiden perhe tulossa käyttöön

Olkiluotoon rakenteilla oleva kolmas ydinreaktori on maailman moderneinta EPR-tyyppiä. Näitä reaktoreita on rakenteilla neljä: ensimmäinen hanke alkoi Olkiluotoon vuonna 2005, toinen Ranskan Flamanvilleen 2007 ja seuraavat Kiinan Taishaniin 2009 ja 2010  (Wikipedia).



Britannian hallitus on antanut vihreää valoa rakentaa kaksi Olkiluodon kaltaista reaktoria Hinkley Pointiin (Bloomberg, WEC, Yle).

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kiinan Taishanista tulee sikäli tämän reaktoriperheen kuopus, että se aloittaa sähköntuotannon ensimmäisenä. Taishanin Reaktorin kylmätestaus on valmis ja käynnistäminen näyttää ajoittuvan vuoden 2017 alkupuolelle (Nuclear news).

Teollisuuden voima haki Olkiluodon reaktorille viime keväänä käyttölupaa alkaen vuoden 2018 alusta (TEM).

Valmistuessaan Suomen Olkiluodossa, Ranskan Flamanvillessä, Kiinan Taishanissa ja Britannian Hinkley Pointissa sijaitsevat maailman moderneimmat ydinreaktorit.

Uuden teknologian käyttöönotossa suunnittelupöydältä tosielämän sovellukseksi on lähes aina viivettä. Lastentautien ja käytännön rajoitteiden huomiointi vaatii tuotekehitystä. Oman kokemukseni mukaan kehitysvaiheen viivästykset ja mutkat unohtuvat nopeasti kun uusi teknologia osoittaa edistyksellisyytensä käytännössä.

Ydinvoimala ei ole hopealuotina ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta yksi merkittävä vähäpäästöinen teknologia. Ydinvoimala on energiajärjestelmän raideliikenne: investointi maksaa ja hanke on pitkäjänteinen. Toisaalta valmistuttuaan raiteet kuljettavat ihmisiä suuria määriä pienillä päästöillä. Vastaavasti Olkiluodon uusi reaktori tuottaa saman verran sähköä kuin Tanskan 5400 tuulivoimalaa yhteensä. Tanska on rakentanut tuulivoimaloita 1970-luvulta saakka.


Kommentit