Tukipumput odottavat uutta tukilähdettä

Viime vuoden yritystukien ykköspumppu Tuuliwatti Oy on tänä vuonna tuplaamassa tukensa viiteenkymmeneen miljoonaan euroon vuodessa (Tuuliwatti tuplaamassa tuet). Tukipumput odottavat nyt uutta tukilähdettä koska valtio sulkee nykyisen järjestelmän eikä mukaan pääse enää uusia hankkeita (Sysmän tuulivoima: Lakimuutos voimaan).

Tukipumput odottavat kuitenkin kädet märkänä uutta tukilähdettä ja esiporaavat reikiä jotta imuteho olisi huippuluokkaa heti jos uusi lähde ilmestyy. Esimerkkinä lukuisista Tuuliwatin Korpilahden hanke: "Nykyinen syöttötariffijärjestelmä on täynnä, sinne ei enää saa uusia hankkeita. On vaikea sanoa mitkä tämän kohteen edellytykset nyt ovat -- jos luvat saadaan lainvoimaisiksi, totta kai me tarkastelemme tilanteen" [Yleisradio:28.10.2015]. Oma tulkintani on, että viedään tätäkin lupaprosessia eteenpäin ja työllistetään osapuolia vaikka ei vaikuta olevan edellytyksiä ikinä toteuttaa hanketta.

Jos valtiovalta luo uuden tukilähteen, kilpailussa ei todennäköisesti pärjää pikkuhankkeella. Hankekoko tuntuukin olevan kasvussa (Tripodien aika: Taivas varjele mitä sieltä tulee).

Yhteensä hankkeita on valmisteilla noin 11 500 MW [STY:Hankelista] kun Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan järkevillä integrointikuluilla noin 4000 MW ehkä mahtuu Suomen sähköjärjestelmään [Zakeri, 2015]. Tällä hetkellä hankkeita on jonossa jo lähes 3000 MW [Energiavirasto:Satu].

Jos jaettavissa on ehkä noin 1000 MW uutta kapasiteettia joka voidaan aiempien jatkoksi rakentaa, kannattaisi hankkeita nyt priorisoida. Esimerkiksi kolmenkymmenen voimalan kokonaisuuksia tällaiseen kiintiöön mahtuisi 6 - 10 kappaletta. Ei ole järkevää antaa kilpajuoksun raivota ympäri Suomea ja myöhemmin nyyhkyttää, ettei rahaa kaiken toteuttamiseen annettukaan. Itse aiheutettua nuoren toimialan tyhmyyttä on mahdoton enää muiden syyksi vyöryttää.

Yksi ongelma tällä nuorella toimialalla se, että kuka tahansa sotamies voi alkaa "kehittämään" tuulihanketta valitsemillaan menetelmillä. Jos joku hankkeesta innostuu, tämän kehitelmän voi myydä eteenpäin. Seuraava toimija ei enää halua luopua hankkeesta kun siitä on maksettu käypää rahaa. Seuraavakin porras on myymässä hanketta usein eteenpäin oli se kuinka hölmö tahansa. Kyse on klassisesta sitoutumisen eskalaatiosta jossa sitoutuminen on aina suhteessa kaikkeen aiempaan eikä seuraavaan askeleeseen [Wikipedia:Escalation of commitment].

Suomen Tuulivoimayhdistys (STY) voisi jäsenyrityksiltään vaatia sen, ettei hankkeita kaupitella. Alusta pitäen täytyisi mukana olla koko konsortio. Lisäksi hankkeita tulisi priorisoida. Nykyään erilaiset hackathonit ovat muotia [Wikipedia:Hackathon]. Ehdotan, että STY kutsuu kasaan hankekehityksen hackathlonin jossa priorisoidaan nykyinen hankelista tärkeysjärjestykseen.

Kommentit

  1. Saahan tähän maahan rakentaa teollisen luokan tuulivoimaa sen kun kunnat kerkiävät kaavoittamaan. Ei tuulivoimateollisuutta siis ainakaan syrjitä. Siitä vaan rakentamaan ilman tukiaisia, jos homma kannattaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti